BETPAS812 KAYIT ADRESİ

Betpas812 giriş adresi oldu. Betpas812 yeni adresi artık. Betpas812 %100 bonus veriyor. 7/24 Güncel Adres Takip! Betpas812 Girişi.

Betpas812 Giriş

Vefatının 62. senesinde anılan Yaşar Doğu, kazanılmış olduğu başarılarla Türk güreşinin efsaneleri içinde yer ediniyor.

“Türk güreşinin babası” olarak da anılan merhum ulusal sporcu Yaşar Doğu, 1913 senesinde Samsun’un Kavak ilçesine bağlı Karlı köyünde dünyaya geldi.

1. Dünya Savaşı’na katılan babasının şehit olması üstüne dedesinin köyü Emirli’de büyüyen Doğu, çocukluğunun geçmiş olduğu bu köyde karakucak güreşi halletmeye başladı. Elde etmiş olduğu başarılarla ünü duyulmaya süregelen Yaşar Doğu, Ankara’da askerliğini yaparken minder güreşine geçti.

Norveç’in başkenti Oslo’da 1939’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda 66 kiloda savaşım eden Yaşar Doğu, yapmış olduğu dört güreşin birinde yenik olarak ikinci sırayı aldı. Bu, efsaneleşmiş güreşçinin kariyeri süresince ay-yıldızlı mayoyla almış olduğu ilk ve tek yenilgi oldu.

İstanbul’da 1940’ta Balkan Şampiyonu olan Yaşar Doğu, ilk Avrupa şampiyonluğunu ise İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşadı. 1946’da meydana gelen organizasyonda 73 kiloda 6 maça çıkan Yaşar Doğu, Avrupa şampiyonu unvanını elde etti.

Yaşar Doğu, bir yıl sonrasında bu kez Çekya’nın (Çekoslovakya) başkenti Prag’da meydana getirilen Avrupa Grekoromen Şampiyonası’nda 73 kiloda altın madalyaya uzandı.

Galip geldiği 46 karşılaşmanın 33’ünü tuşla kazanmıştır

1948 Londra Olimpiyatları’nda yapmış olduğu 5 güreşi de kazanan Doğu, ilk olimpiyat madalyasına kavuştu. Bir sporcunun kariyerinde elde edebileceği en hususi şampiyonluğu Londra’da yaşayan Doğu, adını efsaneler arasına yazdırdı.

1949 senesinde İstanbul’da düzenlenen Avrupa Şampiyonası’nda da altın madalyaya uzanan Yaşar Doğu, yaşamı süresince bir kez Dünya Şampiyonası’na katılma şansı elde etti.

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de 1951’de meydana gelen Dünya Şampiyonası’nda savaşım eden ulusal güreşçilerin tamamı altın madalyayla yurda döndü. 87 kiloda Finlandiyalı, İranlı, Alman ve İsveçli rakiplerini yenen Doğu, kariyerinin tek dünya şampiyonluğunu kazanmıştır.

Yaşar Doğu, kariyeri süresince ay-yıldızlı mayoyla yapmış olduğu 47 güreşin yalnızca birini kaybederken, galip geldiği 46 karşılaşmanın 33’ünü tuşla tamamladı.

Kariyerine birer olimpiyat ve dünya ile üç Avrupa şampiyonluğu sığdıran Yaşar Doğu, sporculuk hayatından sonrasında da minderden kopmayarak Türk güreşine alıştırmacı olarak hizmet etmeyi sürdürdü.

Köy köy dolaşıp yetenekli gençleri keşfeden Yaşar Doğu, öğrencileri için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadı. Örnek bir karaktere haiz olan Doğu, sırtında odun çuvallarını taşıyıp sobayı yakarak öğrencilerinin üşümemesini sağlamış oldu. Minderlerin söküğünü diken, öğrencilerine iş de kabul eden Doğu, karşılık beklemeden yaptıklarıyla “Türk güreşinin babası” adıyla anılmaya başlandı.

Takımıyla İsveç’te bulunmuş olduğu sırada kalp krizi geçiren Doğu, doktorların “dinlen” tavsiyesine karşın yurda döndükten sonrasında genç güreşçiler yetiştirmeye devam etti.

Yaşar Doğu, Ankara’da geçirdiği ikinci kalp krizi sonrası 8 Ocak 1961’de hayata gözlerini yumdu. Efsaneleşmiş güreşçinin kabri Ankara Cebeci Askeri Şehitliği’nde bulunuyor.

Doğu’nun büyümüş olduğu Samsun’un Kavak ilçesi Emirli Mahallesi’ndeki ev ise anı evi müzesi olarak ziyarete açık tutuluyor.

Oğlu Gazanfer Doğu: “Pehlivanlarına çocuklarım derdi”

Olimpiyat şampiyonu Yaşar Doğu’nun oğlu Prof. Dr. Gazanfer Doğu, AA muhabirine, “Babam ömrünü Türk güreşine adadı.” dedi.

“Yaşar Doğu’yu idrak etmek, onun değerlerini yaşatmak lazım.” diyen Gazanfer Doğu, “Kendisine sunulan her türlü imkanı Türk güreşine hizmet için kullanmış, geleceğin şampiyonlarına harcamış. Nitekim de neticeleri ortada. Dönemin hükümeti olan Demokrat Parti’nin ilgili bakanı, babama Ankara Varlık mahallesindeki ilk toplu konutlardan 10 daire anahtarı vermiş. Babam aslına bakarsanız kendisine almıyor, hak edenlere, talebelerine dağıtıyor. Bu mevzuyla ilgili gazetelerde en küçük bir haber de yazılmamış. Demek ki o denli doğru iş yapmış.” ifadelerini kullandı.

Doğu, babasının Türk güreşinin gelişimi için çalıştığını vurgulayarak, şöyleki konuştu:

“Pehlivanları, talebeleri için çocuklarım derdi. Bir anıyı paylaşayım; İstanbul’da işten çıkarılan bazı güreşçilerin yeniden işe alınması için ziyaretlerde bulunmuş. İstanbul’dan dönüyor, ateşleniyor, yatağa düşüyor. İki gün sonrasında da rahmetli oluyor. Ağzından çıkan son söz, ‘Şu evlatların işini halletsem gözüm arkada kalmazdı.’ oluyor. Ölüm döşeğinde bile pehlivanlarını düşünüyordu. Babam, sporcuların cemiyet üstündeki önemini devamlı vurgulardı. Onların iyi bir güreşçi olmalarının yanı sıra, ahlaklı, iyi bir insan olmalarına da oldukça ehemmiyet veriyordu.”

Eskiden evlerinin bulunmuş olduğu arsanın “Yaşar Doğu Evi ve Türk Güreş Müzesi” adıyla tescil edildiğini söyleyen Doğu, kentsel dönüşümün arkasından inşaata başlanılmasının planlandığını kaydetti.

Adı, memleketindeki güreş eğitim merkezinde yaşatılıyor

Yaşar Doğu Güreş Eğitim Merkezi Antrenörü Sadık Başkaya, efsaneleşmiş ismin memleketi Kavak’ta 2004 senesinde kurulan tesiste Türk sporuna Yaşar Doğu’nun izinden giden sporcular yetiştirmeye devam ettiklerini söylemiş oldu.

Yaşar Doğu’nun bıraktığı emaneti ileriye taşıyacak yeni güreşçiler yetiştirdiklerini dile getiren Başkaya, “Güreş eğitim merkezimizde yatılı ve gündüzcü olmak 65 sporcumuz var. Bu sporcularımız içinde yaşlarına bakılırsa Avrupa ve dünya şampiyonalarında madalya kazanmayı hedefleyen birçok sporcumuz bulunuyor.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

BETPAS GİRİŞ İÇİN TIKLAYIN.

BETPAS GİRİŞ İÇİN TIKLAYIN.

Başa dön tuşu